Antioksidantit ja pro-oksidantit – Tasapaino on avainsana

Antioksidantteja ja hapettumisstressiä koskevia tutkimuksia tulkittaessa unohdetaan usein antioksidanttijärjestelmän monimutkaisuus ja pyrkimys tasapainoon32. Tasapainotila tarkoittaa, että elimistön soluissa vallitsee tasapaino hapettumista edistävien (pro-oksidantit) ja hapettumista estävien (antioksidantit) entsyymien välillä. Solut tarvitsevat happea moniin normaaleihin solureaktioihin. Tasapainotilassa radikaaleja tuotetaan soluissa ennen kaikkea solun vuorovaikutusten välittämiseen33. Tähän hapetus-pelkistystasapainoon ovat kytkeytynyt niin solukalvon reseptoriproteiineja kuin vaikutuksensiirtotapahtumiakin. Ulkoisen uhan kohdatessaan solu puolustautuu tuottamalla radikaaleja (esim. fagosytoosissa ja vierasainemetaboliassa).

Hapettumisstressi on epätasapainotila pro- ja antioksidanttien välillä, jolloin kehossa on liikaa reaktiivisia happiradikaaleja34. Tällöin antioksidantit eivät syystä tai toisesta pysty hoitamaan tehtäväänsä asiaankuuluvalla tavalla, mikä voi johtaa solujen rakenteellisiin ja toiminnallisiin muutoksiin.

Osa antioksidanttientsyymeistä syntyy elimistössä, esimerkkeinä mainittakoon vaikka glutationiperoksidaasi ja superoksididismutaasi35. Toisaalta antioksidanttien aktiivisuus voi olla riippuvainen tiettyjen kivennäisaineiden saannista: glutationiperoksidaasin aktiivisuus on riippuvainen seleenin riittävästä saannista ja superoksididismutaasin aktiivisuus riippuvainen mm. kuparin saannista33,36. Elimistössä syntyvien antioksidanttien riippuvaisuus ravinnosta saatavista kivennäisaineista onkin yksi vapaaradikaalitasapainon keskeisiä ominaispiirteitä. Muita esimerkkejä ravinnosta saatavista antioksidanteista ovat mm. C- ja E-vitamiinit sekä sinkki22. Berocca Immunity sisältää C- ja E-vitamiinia sekä sinkkiä, kuparia ja seleeniä, jotka edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Paradoksaalisesti antioksidantit saattavat toimia elimistössä myös pro-oksidantteina eli hapettumista edistävinä entsyymeinä: esimerkiksi hapettuneen tokoferolin (E-vitamiini) tiedetään pystyvän aloittamaan uusi vapaaradikaaliketjureaktio, jos ei esim. C-vitamiini tule avuksi pelkistämään hapettunut tokoferolin muoto uudelleen tokoferoliksi32. Sinkin (liiallinen) nauttiminen taas voi johtaa antioksidatiivisesta näkökulmasta paradoksaaliseen lopputulokseen, sillä elimistön oma antioksidanttientsyymi, CuZn-superoksididismutaasi, on erityisen herkkä kuparin puutokselle35. Täten pelkällä sinkkilisällä ei lisätäkään elimistön oman antioksidanttientsyymin aktiivisuutta vaan päinvastoin: todennäköinen lopputulos voi olla kuparin puutteesta johtuva entsyymiaktiivisuuden väheneminen. Nämä esimerkit kiteyttävät antioksidanttijärjestelmän monimutkaisuuden sekä sen, että enempi ei aina ole parempi, jokaisella ravintoaineella on omat tehtävänsä eikä yhtä antioksidanttia syömällä voida korvata toista. Kyseessä on herkkä, tasapainoon pyrkivä kokonaisuus.

 

  • 1B5-vitamiini edistää normaalia henkistä suorituskykyä.

  • 2B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. 

  • 3B2- ja C-vitamiinit sekä sinkki edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä. 

  • 4B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä sinkki edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

  • 5B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa. 

  • 6Sinkki edistää normaalia kognitiivista toimintaa. 

  • 7B1-, B3-, B6-, B7-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät normaaleja psykologisia toimintoja. 

  • 8B1-, B2-, B3-, B6-, B7-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät hermoston normaalia toimintaa. 

  • 9C-vitamiini lisää raudan imeytymistä. 

  • 10Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa. 

  • 11Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä. 

  • 12B9- ja B12-vitamiinit sekä magnesium ja sinkki osallistuvat solujen jakautumisprosessiin.

  • 13Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä.

  • 14Sinkki edistää normaalia DNA-synteesiä. 

  • 15Kofeiini lisää vireyttä ja valppautta ja parantaa keskittymiskykyä.

  • 16Kennedy DO, et al. Psychopharmacology 2010;211:55–68. Selishchev GS, et al. Journal of Clinical Research 1998;1:303–315. White DJ, et al. Nutrients 2015;7:9005–9017. White DJ, et al. Front Aging Neurosci 2016;8:288. Willemsen G, et al. Eur J Clin Res 1997;9:175–184

  • 17https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00818 

  • 18https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/kasvikset-hedelmat-ja-marjat/

  • 19Sinkki edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa, normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa, normaalia proteiinisynteesiä sekä edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina.

  • 20Magnesium edistää esimerkiksi normaalia proteiinisynteesiä ja normaalia energia-aineenvaihduntaa.

  • www.fineli.fi

  • 21A-, B6-, B9-, B12-, C- ja D-vitamiinit sekä sinkki, rauta, kupari ja seleeni edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

  • 22C- ja E-vitamiini sekä sinkki, kupari ja seleeni edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

  • 23Anttila Veli-Jukka: Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). Lääkärikirja Duodecim 10.11.2021

  • 24Simon AK, Hollander GA, McMichael A: Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc Biol Sci. 2015 Dec 22; 282(1821): 20143085.

  • 25Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanotto 17.6.2021, www.ruokavirasto.fi (luettu 15.11.2021)

  • 26Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli. www.fineli.fi (katsottu 15.11.2021)

  • 27Paakkari I: D-vitamiini. Lääkärikirja Duodecim 8.3.2021

  • 28Krüger K, Mooren F-C, Pilat C : The immunomodulatory effects of physical activity. Curr Pharm Des 2016; 22(24):3730-48.

  • 29Besedovsky L, Lange T, Born J : Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2012; 463(1): 121–137.

  • 30Rauta ja sinkki edistävät normaalia kognitiivista toimintaa.

  • 31B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit edistävät normaaleja psykologisia toimintoja ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Myös rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

  • 32Alho H & Metsä-Ketelä T: Miksi ja miten antioksidanteista kirjoitetaan? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1608-

  • 33Antila E: Vapaiden radikaalien ja antioksidanttien merkitys solun puolustusjärjestelmässä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1611-

  • 34Barnham KJ ym.: Neurodegenerative diseases and oxidative stress. Nat Rev Drug Discov 2004 Mar;3(3):205-14.

  • 35Mäntylä E & Vuori E: Antioksidanttien turvallisuus. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1629-

  • 36Harris ED: R egulation of antioxidant enzymes. FASEB J 1992; 6(9):2675–2683.

Berocca Energy: RAVINTOLISÄ. Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Bayer Oy

Berocca Boost: RAVINTOLISÄ. Sisältää kofeiinia (75 mg kofeiinia/poretabletti). Kofeiinin kokonaissaantia 400 mg kofeiinia/päivä kaikista lähteistä ei pidä ylittää. Ei suositella lapsille, raskaana oleville, imettäville tai kofeiiniherkille henkilöille. Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Bayer Oy 

Berocca Immunity: RAVINTOLISÄ. Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Ei raskaana oleville tai imettäville. Ei sovellu henkilöille, joilla on munuaissairaus tai hemokromatoosi. Bayer Oy.

Footer Burst Image