Perhe-elämän kiireet uuvuttavat vanhempia ja monet isät ja äidit ovat väsyneitä ja stressaantuneita. Vanhempien jaksaminen on tiukilla, kun he vaativat itseltään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mistä arkeen voisi saada lisää jaksamista ja virtaa?

Aamun aamiais- ja kurahousurumba, työpäivän kiireet, harrastuksiin kuskaaminen, iltaruoan valmistaminen, läksyissä auttaminen, kadonneen unilelun metsästys… Perhearjen kiire on vakio ja tehtävälista loppumaton, eikä vanhemmille tunnu jäävän yhteistä taikka omaa aikaa. Jatkuva suorittaminen töissä ja kotona uuvuttaa monet vanhemmat.

Jaksamiseen voi kuitenkin vaikuttaa monella kotikonstilla: terveellinen ruokavalio, unen laatu sekä liikunta raikkaassa ulkoilmassa voivat lisätä vireyttä. Mikäli nämä keinot eivät tunnu auttavan tarpeeksi, voi kyseessä olla lisääntynyt vitamiinien tarve. Tällöin on hyvä pitää huolta sekä vanhempien että lasten riittävästä vitamiinien saannista.

Stressaava ajanjakso altistaa kehoa vitamiinien puutokselle

Vitamiinien ja hivenaineiden jatkuvalla saannilla ja niiden hyödyntämisellä elimistössä on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Kuitenkin jopa viidesosa suomalaisista saa ruoasta A- ja D-vitamiinia sekä foolihappoa ja tiamiinia (B1 -vitamiini) keskimääräistä tarvetta vähemmän.*

Rasituksessa elimistön vitamiini- ja kivennäisainevarastot tyhjenevät tavallista nopeammin. Saattaa ilmaantua niiden piilevää puutosta, josta on oireena uupumus tai heikentynyt keskittymiskyky. Kiireisessä ja stressaavassa elämäntilanteessa voi ruokavalio yksipuolistua, unet jäädä lyhyiksi ja ulkoilma vähäiseksi.

Lähes 50 % farmaseuteista suosittelee väsymykseen tai vireystasojen parantamiseen vitamiineja. Kuitenkin vain 19 % suomalaisista käyttää vitamiinivalmisteita parantaakseen omaa jaksamistaan.**

Vitamiineilla ja kivennäisaineilla voi saada lisäpotkua arjen jaksamiseen:

Elimistömme tarvitsee vitamiineja yleiseen hyvinvointiin läpi elämän. Solumme tarvitsevat vitamiineja ja hivenaineita mm. kasvaakseen, kehittyäkseen, aineenvaihduntaan ja solujen väliseen tiedonvaihtoon. Vitamiinit ja mineraalit ovat olennainen osa fyysistä jaksamista ja henkistä suorituskykyä.***

  1. Vesiliukoiset vitamiinit, kuten B- ja C-vitamiini, eivät varastoidu kehoon mainittavissa määrin, jolloin niiden saanti saattaa olla riittämätöntä pitkäaikaisen stressin yhteydessä.
  2. B- vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, jotka myötävaikuttavat monella tavalla aineenvaihduntaan ja solujen toimintaan. Hermosto tarvitsee b-vitamiineja tiedon välitykseen kehossa.
  3. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se toimii myös antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinin liian pieni saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä.****
  4. Magnesium on elimistön toiseksi yleisin kivennäisaine, jota tarvitaan mm. hermo-lihasimpulssien syntymiseen ja DNA:n synteesiin. Magnesiumin puutoksen seurauksena voi tulla lihaskramppeja eli hermoston ja lihasten yhteistoiminnan häiriöitä.****
  5. Sinkki on elintärkeä kivennäisaine, joka vaikuttaa myös kasvuun ja kehitykseen.****

Lähteet:
* Liisa Valsta (toim.) et al (2017): Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus
** Taloustutkimus (2018): OTC-Tracking Multivitamins
*** Maggini S, Pueyo Alaman G.M, Wintergerst E.S. B-Vitamins and Cognitive Functions – What is the Evidence? Nutr. Hosp. 2014; 30 (suppl 2): 74-81.
**** Fineli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki

Berocca on monivitamiini- ja kivennäisainevalmiste, joka sisältää yhdeksää vitamiinia ja kolmea kivennäisainetta. B- ja C-vitamiinien ja sinkin puutostilat ja lisääntynyt tarve. 1 tabletti päivässä. Ei alle 11-vuotiaille. Valmistetta ei tule käyttää jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle, sinulla on liikaa kalsiumia tai magnesiumia elimistössä, munuaistauti, virtsakivitauti tai raudan varastoitumistauti, sinulla on lisääntynyt virtsan oksaalihappopitoisuus, munuaisten vajaatoimintaa tai glukoosi-6-fosfataasidehydrogenaasin puutos. Lue pakkausseloste. Bayer Oy. Saatavana vain apteekista.

L.FI.MKT.04.2019.6292